La decepció de Joan

Cada dia al voltant de les 9 del matí esperava a sentir el tamborineig dels talons. Obria la porta i seguia el ritme de les passes dues illes. Ella girava cap a l’esquerra i ell seguia recte fins a l’estació. Ahir va decidir no agafar el tren de dos quarts. Van entrar al bar plegats: em dic Joan, i tu? Maria, encantada, li va contestar. Ell va pensar que si s’afanyava, encara tenia temps d’agafar el tren de les 10.

Una història d’amor breu. Per què va sortir rabent en Joan?

TEXT CORREGIT

Cada dia al voltant de les nou del matí s’esperava a sentir el tamborineig dels talons. Obria la porta i seguia el ritme de les passes dues illes. Ella girava cap a l’esquerra i ell seguia recte fins a l’estació. Ahir va decidir no agafar el tren de dos quarts. Van entrar al bar plegats: em dic Joan, i tu? Maria, molt de gust, li va contestar. Ell va pensar que si s’afanyava, encara tindria temps d’agafar el tren de les deu.

Era un text difícil, però crec que entre tots heu anat construint una bona correcció del text. Bàsicament, volíem despistar-vos una mica i generar debat i comentaris. Hem escrit un text aparentment correcte; cap processador de textos detectaria les errades que tot seguit analitzem:

1. Les hores s’han d’escriure, normalment, amb lletres, però quan es tracta de l’horari d’un transport o horaris que requereixen precisió s’escriuen amb xifres. En aquest cas, però, la precisió no és una prioritat i, per tant, les lletres semblen una millor opció.

2. Una altra qüestió dubtosa és la de la construcció “esperava a”. En realitat, la construcció correcta és “esperar-se a” i la del text no és massa recomanable, però no incorrecta.

3. Última frase, cal canviar el verb “tenia” (en passat) per “tindria” (en condicional) amb la intenció d’expressar una idea de posterioritat dins d’una acció passada.

4. I la catanyolada: “encantada”. L’hem triada expressament per dos motius: perquè la tenim molt interioritzada i perquè no hi ha un consens absolut sobre si n’és correcte o no l’ús. El portal de la CCMA (esadir.cat), el DCVB i molts llibres d’ensenyament de català recullen aquesta fórmula de salutació; mentre que lingüistes com Pau Vidal la cataloguen com una incorrecció o el Diccionari de sinònims de l’Enciclopèdia no la recull. Nosaltres ens situem en aquest segon grup, essencialment perquè “encantat” té el significat en català de distret o badoc. I perquè tenim una fórmula més nostrada.

Què en penseu vosaltres? Joan, que sembla que es pren a la valenta això del català ben parlat, va fer bé de marxar?

About aixòcomesdiu


9 responses to “La decepció de Joan

 • Bea

  rabent no és correcte, hauria de ser rebent 😉

  • aixòcomesdiu

   Gràcies, Bea. No, rabent és correcte. Vol dir que marxa de pressa. Encara que si hagués “rebut”, seria lògic també que la deixés al bar. 🙂

 • Lurdes

  O “esperava sentir” o “s’esperava a sentir”…

 • Júlia

  La Maria, a en Joan, li hauria d’haver contestat “molt de gust” i no pas “encantada”. http://bit.ly/Y5XseR

 • Lurdes

  Doncs jo penso que “encantada” no és cap castellanisme. Aquí hi apareix com a participi del verb “encantar”.
  [Estic] encantada [d’haver-te conegut].
  En castellà també poden dir “mucho gusto”, si volen.

 • aixòcomesdiu

  Gràcies per participar-hi! La solució (i potser l’inici d’una discussió), demà.

 • didaclopez

  Cada dia pels volts de les 9 del matí s’esperava per sentir el tamborineig dels talons. Obria la porta i seguia el ritme de les passes dues illes. Ella girava cap a l’esquerra i ell seguia recte fins l’estació. Ahir va decidir no agafar el tren de dos quarts. Van entrar al bar plegats: em dic Joan, i tu? Maria, encantada, li va respondre. Ell va pensar que, si s’afanyava, encara tindria temps d’agafar el tren de les 10.

 • Àngel

  He quedat encantat (embadalit) en llegir la solució, i una mica empegueït, perquè he verificat que el meu coneixement de la llengua no és tan alt com pensava.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: