Tertulians nerviosos

Tothom ha sentit parlar de Gallifa, el petit municipi de la comarca del Vallès Occidental (tot i que, geogràficament situat al Vallès Oriental), en els últims mesos. La imatge de la petita bandera espanyola penjada de la façana de l’ajuntament ha ocupat alguns titulars i diversos minuts dels mitjans d’informació catalans, i també espanyols. El diari digital Nació digital va publicar aquest article sobre el cas quan l’exalcalde del municipi, Jordi Fornas, va ser entrevistat a Intereconomía. Aquí en teniu un fragment. Hi trobareu alguna catanyolada? «L’alcalde de Gallifa va aconseguir posar dels nervis els combatius contertulians d’Intereconomia, en una entrevista en què li volien passar comptes per la seva actitud “sediciosa” de posar una bandera espanyola diminuta a la façana del seu ajuntament. Des de la seva petita població del Vallès Occidental, el “català tranquil” Jordi Fornas va anar responent amb tota la calma i parsimonia les fiblades que li clavaven des dels estudis de la televisió a Madrid.» http://www.naciodigital.cat/noticia/51588/alcalde/independentista/gallifa/posa/dels/nervis/tertulians/intereconomia

SOLUCIÓ

Tal com han suggerit alguns lectors de l’article, la catanyolada és posar dels nervis. La construcció pròpia en català és posar malalt (o posar nerviós); també atacar els nervis o crispar els nervis; i fins i tot, neguitejar, molestar, atabalar… Posar dels nervis és una reducció de posar malalt dels nervis. S’ha de tenir en compte també que passa el mateix amb estar dels nervis (estar malalt estar nerviós). 

Hi ha alguns mitjans de comunicació catalans, especialment els digitals, que sí que ens fan posar malalts (o nerviosos) per la poca cura que tenen amb la llengua.

About aixòcomesdiu


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: