JOAN SOLÀ, CIENTÍFIC

Joan SolàDemà farà tres anys de la mort del mestre Joan Solà. Sempre és un bon moment per retre homenatge a aquest filòleg, i més quan alguns analfabets, com el diputat popular a les Corts Valencianes Ferran Giner, proclamen sense vergonya que «el PP no creu en “pseudociències” com la filologia.» (Podeu llegir la notícia completa aquí.)

Fa un parell d’anys, en un altre blog ja vam escriure això:

«[…] no faré una anàlisi de la seva obra, ni de la seva importància cabdal, ni tan sols de si queda un buit en el món filològic català. Només volia assenyalar una anècdota que li vaig sentir en una entrevista. Preguntat per la seva vocació de filòleg, pel seu amor a les paraules, va contestar que quan ell n’analitzava l’etimologia, la genuïnitat, etc., el que feia era demanar-se pels seus orígens i, conseqüentment, pels orígens d’ell mateix i de l’ésser humà. La llengua, deia més o menys, traça un vincle indestriable entre l’home i la natura. És a dir, i d’aquí la meva joia, que un filòleg —com un astrofísic— s’ocupa de respondre les preguntes fonamentals que des de temps immemorials han preocupat l’home: qui som, d’on venim…
I és que jo, companys, no trobo res més seductor que el saber, que la ciència; ja sigui destriar etimologies, calcular equacions o imaginar que més enllà dels àtoms hi ha quarks. I, sobretot, em sedueix la gent que és capaç de transmetre aquesta passió pel saber.
Així doncs, mestre Solà, gràcies per totes les lliçons.»

Us deixo l’enllaç a l’entrevista, a L’hora del lector.

About aixòcomesdiu


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: